Kambodža – zapor "S-21"

Pred nekaj leti, ko sva potovala po državah jugovzhodne Azije, sva se med drugim ustavila tudi v Kambodži. Razlog, zakaj sem se te dni spomnil na ta del poti, tiči v medijskih novicah o sojenju enemu izmed voditeljev Rdečih Kmerov, natančneje osebi po vzdevku “Duch”. Ja, in spomini na ta del poti niso prav prijetni. V času režima Rdečih Kmerov je bilo v državi pobitih od 1-2 milijona ljudi, večinoma starejših, izobraženih, ki nekako niso “sodili” v novo ureditev države. Ljudje so umirali od lakote, mučenja ali pa so bili enostavno zverinsko pobiti. “Duch” je bil vodja zloglasnega zapora “S-21”, ki se je nahajal v bivši šoli v središču Phnom Pena, glavnega mesta Kambodže. Predvidevajo, da je šlo skozi zapor do njegove osvoboditve cca. 20.000 ljudi – od tega je znanih le 12 posameznikov, ki so bili po padcu režima še živi. Med zaporniki so se znašli tudi tujci, 4 američani, 3 francozi, 2 avstralca, britanec in novozelandec.  Tudi njihova življenja so se končala na tem koncu ponorelega sveta.

Na koncu bi podal le še eno izmed izjav “Ducha” na sodišču: “Se smem opravičiti ljudem, ki so preživeli režim, in tudi tistim, ki so v času režima na surov način izgubili svoje bližnje. Ne prosim vas, da mi oprostite takoj, ampak upam, da mi boste kasneje”.

Related posts:

  • 3. April, 2009 - 10:24

    Tomaz - Bil tm, hudo, a maš še Killing fields!?!ReplyCancel

    • 3. April, 2009 - 11:00

      mcorel - Ma nimam. Tole je iz tistega leta, ko sva se vračala iz Vietnama v Bangkok in pol nazaj domov in sem mel že digitalca. Bo treba še enkrat it 🙂ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*