Dubai

Največje, najboljše, najdražje, najbolj prestižno, najbolj moderno … Vse to te čaka v Dubaju – na vsakem koraku, za vsakim vogalom. Dobesedno. V tem norem mestu sem bil že pred nekaj leti in moram priznati, da me je že takrat fasciniralo, česa so sposobni bogati arabci. Tokrat pa sem videl, da vse skupaj enostavna nima omejitev. Vse se seveda vrti okoli denarja in zaslužkov in lastniki atrakcij ter hotelov kar tekmujejo med seboj, kako privabiti nove obiskovalce, turiste, kupce … V  vrhu so zagotovo nakupovalni centri z najbolj norimi idejami za privabljanje potrošnikov. Do pred tednom dni je kraljeval »Emirates shopping mall« s svojim smučiščem (moram reči, da je precej smešno gledati arabce v bundah in z rutami na glavah, ki se kepajo in valjajo po snegu, najbolj noro pa se mi je zdelo fotografiranje pred sedežem žičnice, v ozadju pa fotografija zasneženih hribov). Sedaj v Dubaju kraljuje nova stvaritev, imenovana »Dubai mall«, z ledeno ploskvijo med trgovinami in največjim akvarijem na svetu. Za shopping centri so na lestvici hoteli vseh možnih oblik. Zelo visoko je še vedno zloglasni hotel »Burj Al Arab« (po naše – jadro), prvo mesto pa trenutno zaseda »Atlantis«, novi hotel na neverjetni človeški stvaritvi, imenovani »Palma«.  Na eni izmed voženj sva z voznikom taksija prišla do ugotovitve, da verjetno nihče v Dubaju natančno ne ve, koliko hotelov s 5 zvezdicami sploh je v mestu. On jih pozna približno 25, tako ali tako pa odpirajo nove praktično vsak dan.

Zanimiv je tudi podatek, da se v mestu (po uradnih infromacijah) vsak dan na novo nastani cca. 800 ljudi, kar na leto znese 300.000 duš. Med njimi prednjačijo predvsem azijci, a tudi zahodnjakov ni malo.

 

Tisto, kar me je že ob prvem obisku arabskega sveta (predvsem pa Dubaja) najbolj fasciniralo, so zagotovo domačini  – arabci, s svojimi ženami. On popolnoma v belem, nekaj metrov za njim pa mu  sledijo žene  – dve ali tri – le redko samo ena, oblečene v črno, nekatere med njimi popolnoma zakrite. Sprehajanje po trgovinah, nakupovanje najdražjih artiklov v najbolj prestižnih trgovinah v mestu – pri tem je treba povedati, da so na prvem mestu seveda trgovine za nežnejši spol, z izbranimi modernimi zahodnjaškimi artikli, med drugim tudi spodnje perilo. Na začetku se sprašuješ kje hudiča ženske v črnem to sploh nosijo, potem sčasoma ugotoviš, da se vse te oblekice in ostale krpice kupujejo za doma (da se pred svojim izbrancem pokažejo v vsem svojem sijaju).  Na tem mestu raje nebi omenjal prakse v zahodnem, bolj »civiliziranem« delu sveta, kjer dame doma skačejo naokrog v ponošenih starih trenirkah, ko pa se odpravijo na nakupovanje ali na pijačo s prijateljicami, se uredijo in nališpajo do neprepoznavnosti. Moški in dekleta, čas je za premislek o tem! J

Archives

Categories