O zavarovanju Coris in popotniški ambulanti iz prve roke

Glede na zgodovino vseh dogodivščin in posledičnih nevšečnosti se mi zdi, da sem kar pravi naslov za napisati nekaj tudi o popotniški ambulanti. 🙂 🙂 Če odmislim popotniške driske, viroze in ostale “malenkosti”, se je dnevnik resnih nevšečnosti začel polniti že pred 20 leti med daljšim potepanjem po Mehiki. Huda infekcija prebavnega trakta mi je kravžljala lase kar dve leti in bili so trenutki, ko sem imel potovanj, predvsem pa Mehike enostavno “poln kufer”. Potem je prišel Madagaskar in na vrsti je bila Ana. Hud napad vročine in krčev je kazal na malarijo, a na koncu se je po pregledu lokalnih zdravnikov pokazalo, da za vsem stojijo le obupni stranski učinki močnih antimalarikov. Sledila so leta popotovanj brez nevšečnosti, a na žalost ne za dolgo. Najprej je prišla Etiopija in kljub cepljenju okužba s tifusom, potem pa še letošnja Kitajska in poškodbe, ki jih celim še danes. Tudi družinska potovanja niso bila brez zapletov pri najmlajšem članu ekipe. Na jugu Italije smo obiskali zdravnika zaradi vnetja ušes, na Sumatri zaradi hude kožne infekcije oziroma prehudega apetita lokalnega zajedavca mestno bolnišnico. Ja, potovanja včasih niso ravno prijetna. 🙂

Vsako leto dobim kar nekaj meilov ali telefonskih klicev družin in posameznikov, ki se nanašajo na različna “popotniška” cepljenja, uporabo antimalarikov, vprašanj o različnih opcijah zdravstvenih zavarovanj. In dostikrat sem kar konkrektno presenečen nad tem, kako slabo se popotniki pozanimajo o sami kočni destinaciji, “boleznih” ki jih lahko doletijo oziroma se jim lahko v neki meri izognejo ter kakšne dolgoročne posledice lahko prinese posamezna napačna oziroma slabo premišljena poteza. In to še toliko bolj v primeru, ko prevzameš odgovornost za ostale družinske člane – otroke, ki jih vlečemo na različne konce sveta.

Včasih so mi prav smešne debate o antimalarikih in drugih cepljenjih, ki jih zdravniki priporočajo za posamezne dele sveta. Izgovori kot “bom pazil”, “saj tako hudo pa spet ni” ali pa tista “saj dohtarji samo komplicirajo” so mi enostavno neresni. Ali pa sem mogoče do sedaj videl in spoznal le preveč hudo bolnih popotnikov, ki so bili okuženi z malarijo, prebolevali dengue, s seboj nosili precej nadležne zajedalce – da ne naštevam še kaj hujšega.

In ne, ne štejem sem med kontrol frika ali človeka, ki bi bil obseden ali obremenjen s čistočo. Sem le človek, ki se rad dobro pripravi na potovanje (sploh, če potujem v bolj odročne kraje), naredi mogoče plan B in zminimalizira število dejavnikov, ki bi lahko pokvarili potovanje – in med slednje zagotovo spada praktično vse, kar je povezano s popotniško ambulanto.

In ja, marsikdo bo rekel, da 100% zaščite ni in da pač vedno se ti lahko nekaj zgodi. In to je res. Da pa bi se izognili neljubim nevšečnostim oziroma poskrbeli, da jih boste čim lažje prebrodili, vam iz srca predlagam naslednje stvari:

sklenite najboljše zdravstveno zavarovanje, ki si ga lahko privoščite. Enostavno ne razumem ljudi, ki zapravijo več tisoč EUR za potovanje, pri zdravstvenem zavarovanju pa gledajo na vsak evro. Dodajte tistih nekaj EUR za dodatno dvojno, trojno kritje, kot ga imenujejo zavarovalnice in verjemite, da je vredno čisto vsakega penija. Zdravstveno zavarovanje CORIS koristim že 20 let in iz prve roke vem, da je to verjetno najboljša opcija, ki jo najdete pri nas. In moja lanskoletna nesreča, ki je stala zavarovalnico več kot 50.000 EUR, je to le še enkrat potrdila.

Zadnja leta tako sklepamo pri CORIS-u celoletno družinsko zdravstveno zavarovanje z maksimalnim kritjem, ki ga  ponavadi sklenemo kar preko spletne strani www.coris.si. Pri nakupu letalskih kart, najemu vozil itd. pa ponavadi sklenemo pri zavarovalnici tudi zavarovanje rizika odpovedi. Zdravstveno zavarovanje za tujino bi priporočil tudi ljudem, ki potujejo po EU in se običajno sklicujejo na evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja ZZZS. Iz lastnih izkušenj vam namreč lahko povem, da vam v nekaterih državah zaračunajo pri zdravstvenih storitvah tudi administrativne stroške, katere pa vam ZZZS enostavno ne bo povrnil. In ti stroški so lahko višji od zavarovanja, ki bi ga sklenili pri npr. CORIS-u. V primeru zavarovalnega primera morate le čim prej poklicati na 24h dežurni asistenčni center – telefonska +386 1 519 20 20 in akcija se prične. 🙂

– upoštevajte nasvete zdravnikov glede priporočljivih cepljenj oziroma uporabe antimalarikov. Če se pred leti pri potovanju po Etiopiji ne bi cepil proti tifusu, verjetno danes ne bi pisal tega članka. Enostavno kot pasulj. In isto velja za ostale tropske bolezni, ki vam lahko svet obrnejo na glavo – sploh če planirate poti v bolj oddaljene, odročne kraje. Na lastne oči sem videl in spoznal kar nekaj ljudi, ki so prebolevali malarijo in njihove zgodbe človeka zagotovo streznijo. In stopnja tveganja je pri družinskih popotovanjih le še bistveno večja. Zdravstveno stanje pri otrocih se lahko poslabša v zelo kratkem času in očutek, da kot starš nisi preventivno naredil vse, kar bi lahko, je verjetno grozljiv. Če obiščemo malarična območja vedno uporabljamo antimalarike – Ana in jaz Clinofug (Lariam nama je povzročal določene nevšečnosti), Jaka pa Malarone. Vsi trije smo cepljeni proti hepatitisu A. Za več nasvetov na to temo pa v Ambulanti za popotnike.

– že od začetka popotniške kariere se držim načela – jem hrano, ki je sveža, prekuhana oz. prepečena in pripravljena pred menoj. Ne jem “svežega” sadja, ki me čaka že olupljen pri stojnici simpatične mamce in ne pijem pijač z lokalnim ledom. Bolj sem pristaš lepo ohlajenega lokalnega piva v steklenici. 🙂 Ko boste doživeli pravo popotniško infekcijo prebavil ali dobili lokalnega zajedavca, boste razumeli o čem govorim. 🙂

– v primeru, da potujem oziroma potujemo v res odročne kraje, s seboj vedno vzamemo satelitski telefon. Vedno imamo zabeležene tudi kontaktne telefonske številke CORIS-a, slovenskega konzularnega predstavništva (če obstaja v državi) oziroma veleposlaništva države EU. Med mojo lanskoletno nesrečo na Kitajskem se je pokazalo, da je bil kontakt s slovenskim veleposlaništvom ključen pri mojem reševanju. Težko si predstavljam, kako bi vse skupaj izgledalo brez njihovega neverjetnega angažmaja in 24h pomoči, ki so jo nudili.

– pred odhodom poskrbite za majhno torbico z naslednjimi najnujnejšimi zdravstvenimi pripomočki: zdravilo proti bolečinam in povišani temperaturi (lekadol), zdravilo proti alergiji, zdravilo proti pikom, zdravilo za okužbe črevesja (probiotiki, medicinsko oglje), zdravilo proti potovalni slabosti (Dramina), rehidracijsko sredstvo, morebitne antimalarike, obliže, sterilno gazo, folijo za prvo pomoč, povoje, lepilni trak, razkužilo, pinceto in škarje, Če pa potujete v res odročne kraje pa ne pozabite tudi na antibiotike, sterilne rokavice, brizgo za enkratno uporabo, igle za enkratno uporabo in tablete za razkuževanje vode. Krema za zaščito pred soncem pa je itak non stop v torbi. 🙂

To je to. 🙂 Sedaj pa čim prej v nakup letalskih kart in akcija. 🙂

Archives

Categories